terug

 

 

Samen Zelfstandig Wonen

Bij groepswonen woon je, al dan niet met een partner, in je eigen huis, maar tegelijkertijd woon je samen met een aantal mensen in een appartement, dat deel uitmaakt van hetzelfde complex. En al die mensen hebben onderling afgesproken dat ze elkaar iets te bieden en iets te vragen hebben.

Daarom is groepswonen niet alleen een vorm van wonen maar ook een manier van leven. Groepswonen is een sociaal gebeuren. Het is samen leven door samen te wonen zonder samenwoning. Een maatschappelijke lat-relatie: je woont apart, zelfstandig en leeft toch samen in een gemeenschap.

Het groepswonen van ouderen wordt gekenmerkt door het feit dat er altijd een gemeenschappelijke ruimte in zo’n project is.

Het op deze manier zelfstandig wonen en de gemeenschappelijke activiteiten geven iedere woongroep haar eigen identiteit.

Een bewuste keuze

Groepswonen is dus niet voor iedereen. Groepswonen moet je willen, je moet er voor voelen, je moet er voor kiezen. Deelnemen aan een woongemeenschap van ouderen moet, om teleurstellingen te voorkomen, een bewuste, weloverwogen keus zijn. Je moet weten dat je, met behoud van zelfstandigheid en privacy, kiest voor het lidmaatschap van een groep die functioneert volgens afspraken die door de groepsleden zelf worden bepaald en waaraan alle leden van de groep zich dienen te houden.

Je moet goed bewust zijn van je motieven, van het waarom van je keuze. Als je een kleiner huis wilt en je zoekt dat in een groepswonen-project, dan kies je eigenlijk voor een huis, niet voor een groep.

Als je zoekt naar gezelschap, naar vrienden: in een groep kun je ze vinden maar het hoeft niet. Wie kiest voor een groep, kiest hooguit voor “buren”maar moet dan ook zelf een goede buur willen zijn.

Zo één die beter is dan een verre vriend.

Maar zoek je garanties om verzorgd te worden als je zorg nodig hebt? Besef dan dat groepswonen geen alternatief is voor een serviceflat.

Oog voor de Realiteit

Het groepswonen van ouderen heeft grote en belangrijke voordelen.

Maar ieder voordeel heeft, zoals bekend, ook zijn nadeel.

En dat geldt ook voor groepswonen. Want groepswonen kan ook spanningen opleveren. Spanningen die te maken hebben met de tegenstellingen tussen de één en de ander(en), tussen individu en gemeenschap, tussen eigen mening en groepsbesluit, tussen je eigen gang gaan en aanpassen, tussen onverdraagzaamheid en tolerant.

In het groepswonen is het net als in een grote familie, een wisselwerking van geven en nemen.

Daarom is groepswonen meer een uitdaging dan een oplossing, meer een avontuur dan een “rustig onder de pannen” zijn, echt een nieuwe levensfase.

Groepswonen houdt je scherp, het houdt je actief, je hoort erbij. Je kunt langer en prettiger blijven wonen. Veilig in onderlinge verbondenheid in een vertrouwde omgeving. 

Overgenomen uit: Folder LVGO

“ZELFSTANDIGWONEN EN TOCH NIET ALLEEN”